Friday, February 7, 2014

07.02.2013 Veidike patustamist, 100% naudinguid

Nagu öeldud, siis sai täna veidike "patustatud". Tegin täna otsast lõpuni gluteeni- ja rafineeritud suhkruvaba majoneesi, shokolaadi, spinatipiruka ja musta leiva.

Alustasin majoneesiga. Selleks panin pikakaelaga saumikseri nõusse ühe toore muna, 100ml õli (järgmine kord teen kindlasti kookosõliga, sest oliiviõli ei andnud kõige paremat maitset), 1 teelusika täis teralist dijoni sinepit (koostiseks oligi vaid sinepiseemned ja vesi), 1,5tl vahuveini äädikat ja veits himaalaja roosat soola/valget pipart. Saumikserdasin läbi oma 5-10 sekundit ja valmis ta oligi :)

Järgmiseks tegin valmis shokolaadi. Selleks sulatasin 100g kookosrasva kastrulis, lisasin toorkakaod (ilma lisaaineteta ja töötlemata, kakaoubadest jahvatatud) oma maitse järgi (mida rohkem paned, seda tumedam/mõrudam tuleb), enda kodust mahemett, 100gr hakitud pähkli/mandli segu ja veidike rosinaid. Kui kõik valmis, siis võtsin madala äärega karbi, panin sinna sisse fooliumi ning kallasin kastrulisisu sinna peale ning silusin. Seejärel 20 minutiks sügavkülma ja edasi sai seda külmikus hoida. Ulme maitsev ning parem, kui poe oma! Mõni teinekord proovin ka kookospiima lisada. Ärge seda niisama toas hoidke, sest kookosrasv (kookosõli) hakkab sulama kui +18 kraadi juba toas on. Aa! Lisasin seda himaalaja soola ja seda päris õiget vanillipulbrit ka (mitte vannillisuhkur), maru heaks tegi!

PS: pilt internetist! Aga samasugune nägi välja küll.


Edasi valmistasin spinatipiruka. Kõigepealt valmistasin taigna põhja jaoks. Selleks segasin omavahel kokku 2.5dl mandlijahu, 0.5dl kookosjahu, 1spl fiberhuski (psyllium, india teelehe seemnekestad), himaalaja soola, 50 grammi võid, 1 muna ja 2tl täis vett. Sõtkusin taidla ühtlaseks, veererasin palliks ja panin külmikusse seisma pooleks tunniks.
Senikaua võtsin aga 300gr külmutatud spinatit (võid ka värsket võtta, aga kuna spinat nii kerge, siis suht kalliks läheb :D) ja kallasin sellele kuuma vett peale, et lahti sulatada. Samal ajal praadisin oliiviõlis aga 2 väiksemat sibulat klaasjaks. Seejärel kurnasin spinati, lisasin hulka 150gr mahekitsejuustu, sibula, korralikult tilli ja peterselli (kodukasvatatud) ning lõpuks 3 muna. Maitsestasin soola/pipraga. Võtsin ümmarguse ahjuvormi ja vooderdasin selle küpsetuspaberiga, määrsisin sellele taigna laiali. Peale kallasin eelneva segu ja pistsin 30 minutiks ahju 200C. Tulemus: super nämma!

pilt netist!

Viimaseks tegin valmis oma elu esimese leivakese! Kahjuks ma ei leidnud tavapoest leivamaitseainet (unustasin öko poest osta, kuigi seal nagunii käisid jahusid ja kakaod ostmas..), seega panin köömneid, soola/pipart, ürte ja veidike piparkoogimaitseainet. Kõigepealt segasin kokku kuivained: 200gr linaseemnejahu (jahvatasin ise linaseemnetest jahu valmis), 2 spl fiberhuski, kõvasti himaalaja sooja (no 2tl jagu peaaegu), 2spl küpsetuspulbrit (ma ei tea, mis seal valmissegus on, aga tegin ise: 1tl sidrunhape + 1tl sooda) ja siis kõik need köömneid ja leivamaitseained. Edasi hakkisin kreekapähkleid u. 150-200gr ja lisasin eelnevale. Segasin omavahel kõik kokku. Viimasena lisasin 250gr toorjuustu (või ka rammusat hapukoort- tegelikult see olekski vist parem variant) ja 6 muna, segasin korralikult läbi ja ahju 170C juurde 1 tund ja 20 minutit. Tulemust ise veel ei maitsenud, teen seda homme. 

Pilt netist- 56kilo.se


Pattudeks saab pidada vaid spinatipirukas olevat mahekitsejuustu ja leiva sees olevat toorjuustu. Tegelikult ju väga hull ei ole- vähemalt pole suhkur :) Kõik ülejäänud oli aga paleo.

Viskan menüü ka kiirelt kirja:

HOMMIK:
mandlid, pähklid, kookospiim, marjad, kaneel

LÕUNA:
jääsalat sidruniga, kirsstomatid, suur kanafilee, pool avokaadot, isetehtud majonees

VAHEPEAL:
näkserdamist- pähklid, mandlid, isetehtud shokolaad, pirukatäidis jne

ÕHTU:
ühepajatoit suitsulihaga, 2 viilu spinatipirukat tuunikalaga

Hiljem:
paar pisikest tükki shokolaadi


Tegelikult see shokolaad võib-olla vast kõige süütum asi ei ole :D Ok, seal küll väga vähe süsivesikuid aga toon näiteks, et poes müüdavad shokolaadid on u. 560kcal 100 grammi kohta. Minu tehtud shokolaadis on 100gr kookosrasva juba 900kcal ning 100gr pähkleid üle 600kcal :D Lisaks veel rosinad (see kakao ja mesi on tühiasi nende kõrval). Kalorid küll suured, aga on tervislik ning kehale loomupärane. Igapäevaseks tarbimiseks eriti ei soovita, kui käsil kaalulangetus. Homme hommikul söön aga enda tehtud leiba peekoni ja munaga, mmmm!
PS: ärge kasutage neid külmlettides olevad kookosrasvu! Need on rafineeritud (jah, odav küll, aga tervislik mitte). Ise leidsin Selveri terviseriiulilt virgin coconutoil ja see rafineerimata. 

2 comments:

  1. Selver müüb ka mahedat kookosrasva ja kilohind on sellel odavam kui see läbipaistev rasv mida vist kastmete/ketšupite juures müüakse :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma selverist ostsingi selle virgin coconutoil'i. Selle hind oli vist 9.90vms 500ml, aga külmlettides müüakse hõbepaberi sees olevat kookosrasva hästi odavalt, kuid see ei ole üldse tervislik. Ma ei teadnudki, muideks, et kookosrasva/õli müüakse vedelal kujul?! See läheb alles vedelaks alles soojendamisel (noh, +18 kraadiga hakkab juba vaikselt sulama, aga suurt kogust üles selline temperatuur ei soojenda).
      Kris, oled täna tulemas? Annan sulle oma maheleiba ja muid asju maitsta :D

      Delete